dimecres, 2 de novembre del 2011

REUNIÓ 27-10-11 AFECTATS I TÈCNICS AJUNTAMENT

El 27 de juliol de 2011 la Plataforma d'Afectats es va reunir per primer cop amb part del nou govern de Sta. Perpètua de Mogoda i alguns tècnics municipals. Es va decidir muntar una taula o grup de treball per treballar conjuntament tota la problemàtica.

El darrer 27 d'octubre 10 veïns afectats en representació de la Plataforma d’Afectats varem mantenir una reunió amb dos tècnics municipals de Sta. Perpètua de Mogoda:

L’arquitecta coordinadora de l’Àrea del Territori i Medi Ambient, i l’enginyer municipal.

La reunió del 27 d'octubre va servir per posar en comú la feina feta per les dues parts fins ara i també les informacions que poc a poc es van aconseguint, així com per insistir i subratllar els aspectes més urgents. Adjuntem a continuació les actes aixecades per ambdues parts.



ACTA AIXECADA PER LA PLATAFORMA D'AFECTATS
TEMES TRACTATS
1) Contaminació acústica i vibracions
Els tècnics ens informen que des de l’Ajuntament volen encarregar a una empresa externa un estudi de so i vibracions. A nivell tècnic les mostres de só s’han de passar a mitjanes per tal de veure si superen els nivells legals. En el nostre cas la llei dóna uns nivells concrets per vies de tren preexistents a les cases.
Els veïns considerem que això significa un biaix sobre les mesures puntuals atès que els pics de soroll es dilueixen, i són els pics de soroll els que fan impossible el descans. No serveix de res que ens diguin que la mitjana de soroll per hora no supera els 65 o 55 decibelis, quan en 3-4 ocasions diferents a l’hora els superem amb escreix i que és això precisament el que ens genera estres i insomni. Fem constar que agraïm la iniciativa, que és positiva. No obstant això, al marge de si el so es troba o no dins els límits legals de la normativa en el cas de vies preexistents, creiem que haver de suportar el soroll que patim ara és il·legítim. D’altra banda, les normatives de rang inferior no poden superar els límits de les de rang superior, per tant s’hauria de mirar que diuen les lleis de rang superior respecte als límits legals per contaminació acústica. Advertim que en d’altres localitats estatals segurament s’està donant aquest problema i si ho considerem oportú començarem a difondre-ho per tal de mantenir contacte amb altres localitats, per fer pressió i que es reguli tot això de manera més eficient per garantir els drets dels ciutadans. Fem constar que a l’informe que surti del treball de camp amb la contaminació acústica i vibracions volem que també s’incloguin les dades dels pics puntuals.
Documentació sobre l’estudi informatiu
Els veïns fem constar que ens manca rebre part de la documentació de l’estudi informatiu que es va demanar al juliol.
L’arquitecta coordinadora ens respon que és veritat, que ens la prepararà.
Participació en el Consell de Medi Ambient municipal i reunió amb els polítics locals
Els veïns demanem participar en el Consell i mantenir una reunió amb els polítics locals. Els tècnics ens fan saber que ho comunicaran.
2) Informe de l’Ajuntament a Fomento
Els tècnics volen enviar-ho aviat a Fomento. Els veïns fem constar que tot i que s’enviï ara, sense incloure les mesures de so i vibracions, i les dades geològiques sobre l’avda. 7, és convenient que tan bon punt s’aconseguissin aquestes dades s’enviïn també a Fomento.
Respecte les opcions del desdoblament:
La de pantalles acústiques i etc. Als veïns és l’opció que més ens desagrada, perquè les pantalles no fan miracles, la distància serà molt escassa fins els domicilis i hauran molt soroll i vibracions i de manera freqüent. També considerem que les pantalles i altres dispositius serien com veure el mur de Berlín des de La Florida a La Llagosta.
La de desviament. Els veïns preguntem si els terrenys que travessaria són rústics o urbanitzables. Els tècnics responen que a la part de Montcada estan ordenats com equipaments al Pla General Metropolità però segueixen sent rústics, i a la part de Sta. Perpètua com no urbanitzables. Per tant l’expropiació és més barata en aquests terrenys que no pas en el terreny urbà consolidat que conformen les cases de la Florida i La Llagosta.
3) Problemes talús (esquerdes, vibracions, esllavissades, danys en voreres, etc.)
Respecte a la cata de 13 metres de profunditat que existeix a l’avda. 7 des de fa anys:
Els veïns preguntem qui la va fer. L’enginyer municipal ens respon que no se sap, que si l’han fet en terrenys de RENFE no ho han de comunicar a ningú. Els veïns tornem a recordar-li que aquesta cata i d’altres catas se situen DINS EL QUITRÀ DELS CARRERS, que són competència municipal, que com que ja hi ha uns danys materials a les voreres a l’Ajuntament li interessa com part afectada conèixer les dades de l’informe. Els veïns li fem saber que lògicament algú ha d’haver demanat permís o ho ha notificat a l’Ajuntament. L’enginyer municipal ens respon que si ha estat cosa d’un dia poden haver-ho fet ràpid i marxar sense que ningú hagi pogut veure-ho. Els veïns responem que el personal de la cata va estar treballant diverses setmanes a l’avda. 7, que les dades geològiques són públiques i que davant la situació de risc que hi ha a la zona, i que no sabem les causes dels moviments de les terres ni l’abast que poden assolir, és urgent aconseguir tota la informació. L’enginyer municipal ens fa saber que des de l’Ajuntament s’han enviat cartes en diverses ocasions respecte al problema del talús a l’Adif i que no contesten. Els veïns fem saber que si algun dia passa alguna desgràcia i costa vides humanes, tenim proves de què s’ha estat comunicant el problema des de fa anys a les administracions. Els veïns també fem constar que fa poc part d’un mur va caure a la via del tren, i que els dos talussos estan retrocedint, causant ja danys en alguns murs de les propietats dels veïns. Els dos tècnics ens emplacen a enviar cartes de queixa a l’Adif amb acuse de recibo, i que si Adif no contesta ho comuniquem al Síndic de Greuges. Els veïns emplacen a l’Ajuntament a reenviar a l’Adif totes les instàncies que trametin els veïns en referència a la queixa sobre la via del tren, atès que existeix la normativa sobre la finestreta única, per la qual els Ajuntaments són l’administració de proximitat i poden trametre les instàncies locals a l’administració competent.
4) L’estat de l’Estudi d’impacte Ambiental
S’enceta una curta discussió sobre quin és l’estat actual en el que es troba tot el projecte i l’ordre que ha de seguir. L’arquitecta coordinadora ens ensenya unes impressions d’un Powerpoint, en el que hi ha un organigrama de l’ordre de la tramitació i la normativa que empara l’ordre. Els veïns li fem saber que l’organigrama no està molt clar, se salta passos, segons el que diu al web del MARM (Ministerior de Medio Ambiente y Medio Rural y Marino). Segons el MARM ara s’està cursant l’Estudi d’Impacte Ambiental, i desprès a continuació vindrà la Declaració d’Impacte Ambiental. L’arquitecta coordinadora ens comunica que no pot accedir al link d’accés a tota aquesta informació que uns dels veïns li va enviar fa setmanes, i demana ajuda a aquest veí. Més tard el veí intenta accedir al link amb l’ordinador de l’arquitecta coordinadora, però és impossible i hi surt el missatge “About blank”. El veí li comunica a L’arquitecta coordinadora que té un problema d’accés a internet en l’ordinador, perquè aquest link s’ha provat diverses vegades des de 2 ordinadors diferents d’un veí i funciona correctament.

5) Queixes vàries

Diversos veïns es queixen de les expropiacions que hi haurà en el cas de què es desdobli la via de tren tal i com està previst, tant a nivell de cases a La Llagosta, com a terrenys de veïns de La Florida.

ACTA-RESUM AIXECADA PER L'AJUNTAMENT

1.     Reunió de treball, es repassa per a les noves persones incorporades el resultat de les dues reunions anteriors. Es demana si es pot investigar unes prospeccions que va fer adif el 2005 i demanar els resultats de la prospecció que ha de ser pública. Ho van fer a l’av. 7 i a la zona dels coloms. També es constata l’agreujament de la situació des que es  van fer els canvis de travessa l’any 2008-2009 amb treballs nocturns.

2.     Els veïns avisen que ha empitxorat el talús i que s’han després murs al c/ 9, núm, 48 i a l’av 7 s’ha ampliat el despreniment i trossos de murs davant del 31 al 35. El mal estat del talús i els patis de les cases que descriviem el juliol i l’agost ha empitjorat.  (documentats fotogràficament). La situació els té alarmants i no hi ha cap resposta d’ADIF ni a ells ni a l’Ajuntament. De totes maneres els veïns no han interpel·lat directament ADIF. Ho faran ara i això els permetrà defensar-se via Síndic de Greuges.


3.     Han entrat instàncies per què el tema de sorolls i vibracions és encara superior piten els trens de dia i de nit i se senten altaveus. Demanen un estudi de so i vibracions i que  es traslladin les queixes a ADIF de part de l’Ajuntament. S’explica que s’ha encarregat un estudi de sò i vibracions en continu, l’únic sistema homologable a la normativa d’aplicació. S’ofereixen els eïns de l’AV. 7 núm 31 i del c/ 9 num. 48B per a mesurar.

4.     Informen que han tingut reunió amb l’alcalde i el tinent d’alcalde de La Llagosta (ICV+CiU) i que aquests s’han compromès a contactar amb els homònims de Santa Perpètua


5.     S’està treballant per investigar el nivell del tràmit del ferrocarril.  Sembla que els treballs de la D.I.A. i de resposta de les al·legacions estan aturats. Ens comuniquen que hi ha un web de consulta directa del municipi.

6.     La situació d’inestabilitat del talús i de les tanques dels patis sobre el talús és màxima i d’alt risc. I ha empitjorat respecte la inspecció del dia ’1 d’agost  en que es va començar el treball de camp municipal per comprovar el risc i per assessora sobre els talussos i el risc per als habitatges.. en aquella inspecció es va concloure que hi ha alt risc al talús, i als marges interior de tanca dels patis dels solars inspeccionats


7.     Sobre l’estudi informatiu es dona a conèixer que se’n va parlar amb el delegat del govern i amb els responsables de la Generalitat en matèria de Mobilitat i que tant Ajuntament com Generalitat s’han interessat pel projecte sense obtenir resposta encara.  Hi ha un web de consulta al Ministeri.

8.   Demanen poder participar al Consell  del medi ambient

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada