dimecres, 14 de novembre del 2012

12 de novembre: reunió amb la delegada del Govern central a Barcelona


La delegada del Govern, Sra. Llanos de Luna,  ens rep i s’excusa atès que no pot assistir personalment a la reunió.

 Assistents a la reunió:

·         Sr. Emilio Ablanedo, Subdelegat del Govern.

·         Sra. Dolores  Moran, Directora de l’Àrea de Foment a  Catalunya i  Directora de coordinació de Foment a la Delegació de Barcelona.

·         Sr. Carlos Quingles, Subdirector d’Operacions Nordest d’ADIF.

·         Sr. Alberto López, Alcalde de La Llagosta.

·         Sra. Isabel Garcia, Alcaldessa de Santa perpètua de Mogoda.

·         F. X. Macià, representant de la Plataforma veïnal afectats R3 dels dos municipis.

·         Assistència tècnica per part d’una tècnica d’Adif, l’arquitecte municipal de La Llagosta i l’arquitecta municipal de Santa Perpètua de Mogoda.
 
1.    Antecedents

 
ü  El representant veïnal informa que els veïns afectats, en la gran majoria, al juliol del 2011 no coneixien encara l’existència de l’estudi informatiu del 2008 que preveia el desdoblament de la R3. Per tant, s’han sentit indefensos, donat que no van poder efectuar al·legacions en els terminis legals establerts. Es demana que tinguin en compte aquest antecedent.

 
2.    Problemes veïnals i als barris, associats a la R3 al seu pas per Sta. Perpètua i La Llagosta, i l’agreujament de la situació amb un desdoblament. Presentació fotografies i imatges vàries que il·lustren la problemàtica. Explicació conjunta per part dels tècnics dels ajuntaments, els alcaldes i el representant veïnal.

 
ü  Proximitat del traçat actual a les cases i pisos.

ü  Contaminació acústica i vibracions. L’estudi sobre contaminació acústica fet al 2012 per l’Ajuntament de Sta. Perpètua dóna valors per sobre dels límits legals.

ü  Risc del talús (esllavissades de material, esquerdes en cases, murs, patis i carrer municipal. Assentaments terreny). Intervenció de l’Institut Geològic de Catalunya. Es demanen a Adif les dades geològiques que puguin tenir.

ü  Pas a nivell de La Llagosta i col·legi.

ü  Esquerdes en el mur situat entre el col·legi de La Llagosta i la via de tren.

ü  Fractura urbana.

ü  La riera Seca i els problemes d’inundacions pel carrer que passa a nivell de llera fluvial, degut al pas del pont del tren.

ü  Augment de la freqüència de pas dels trens i velocitat a partir del canvi de travesses. Agreujament de la contaminació acústica i vibracions.
 

3.    Estudi d’alternatives. Desviament i connexió amb la R8: estació central.

 
ü  El representant veïnal demana que donat que el projecte no es pot executar en la seva totalitat de manera ràpida, atesa la crisi que pateix el país, s’estudiïn bé i amb calma totes les opcions, entre elles el desviament de la R3 i la connexió amb la R8.

 
ü  El representant veïnal comunica que als barris afectats la gent que hi viu és pobre, no es pot comprar altra casa i està patint una situació d’angúnia constant. El veïnat pensa que el desviament és una opció positiva a llarg termini per tothom.

 
ü  Els alcaldes insisteixen en què es tingui en consideració l’opció d’estudiar el desviament.
 

4.    Servei de la R8

 
ü  L’alcaldessa de Sta. Perpètua demana que la R8 doni servei als habitants del municipi, amb alguna solució provisional fins a la construcció de l’estació. Recorda que aquesta via porta molts anys al municipi sense donar cap servei als habitants. L’arquitecta municipal fa èmfasi en què les instal·lacions a més s’estan deteriorant.
 

Resposta de la Sra. Dolores Moran

ü  Ens comenta que l’alternativa proposada està fora dels terminis d’al·legacions de l’estudi informatiu aprovat al 2008, per tant ho veu difícil.

ü  Desconeix si la Declaració d’Impacte Ambiental considerarà solucions a alguns dels problemes descrits.

ü  No es preveu fer l’estació per la R8 pròximament per un problema pressupostari. Afegeix que la Generalitat té pes en aquesta qüestió, ja que és competent en explotació i parada de la R8.

ü  De totes formes, es compromet a fer arribar tota la informació i el resultat de la reunió als seus superiors.

Resposta del Sr. Carlos Quingles

ü  Nega sistemàticament l’empitjorament des del canvi de travesses de la contaminació acústica i vibracions.

ü  Diu que el talús és estable i que no descarten la possibilitat de demanar el pagament de la intervenció del gunitat a un veí.

ü  Manifesta que hi ha altres punts de la xarxa viària a Catalunya més problemàtics i que d’existir algun pressupost per intervenir no es dedicaria al tram del talús de Sta. Perpètua-La Llagosta.

ü  A priori, considera incompatible el desviament de la R3 amb la resta de serveis.

Respostes vàries

ü  Insistim que els veïns que viuen al costat de la via coincideixen en l’augment de vibracions i contaminació a partir del canvi de travesses.

ü  Insistim que hi ha hagut des de llavors un augment del trànsit de trens.

ü  Insistim en què no es pot denominar estable un talús que no para de patir caigudes de material, tal i com s’observa a les fotos lliurades.

ü  Als veïns ens dóna la sensació que ens prenen com enemics quan en realitat estem comunicant tota una sèrie de problemes a l’administració, i la nostra intenció no és ser enemic de ningú.

ü  Insistim com a veïns en què prenguin en consideració el que estem plantejant, que s’estudiïn alternatives, que nosaltres recolzem la xarxa de rodalies com a transport públic, però que a la R3 entre La Llagosta i Sta. Perpètua hi ha uns problemes greus que s’han de considerar.

ü  El representant veïnal pregunta al representant d’Adif si està segur que les travesses estiguin ben calibrades al tram La Llagosta-Sta.

ü  L’arquitecta municipal fa constar que les travesses no tenen amortigadors.

ü  L’Alcalde de La Llagosta ens fa reflexionar a tots sobre la idoneïtat de treballar conjuntament sobre la situació i els problemes a totes bandes.

ü  El representant d’Adif mostra disposició per continuar tractant els temes exposats, tot i que no acaba de reconèixer els riscos del talús i l’agreujament dels problemes plantejats a partir del canvi de travesses. Mostra predisposició per muntar una reunió amb la Generalitat i Ajuntaments.

ü  Els representants del Govern ens fan saber que traslladaran la informació i les peticions al Director General de Ferrocarriles, Sr. Niño, inclòs la possibilitat d’estudi de l’alternativa del desviament. Per acabar, ens comuniquen que són els representants del Govern i ens mostren una actitud oberta de cara a rebre’ns i establir contacte pels problemes exposats.

ü  Els representants dels ajuntaments i veïnal els hi donen les gràcies per l’atenció.
 
 Plataforma d’Afectats per la R3

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada